Pootaardappelen

Pootaardappelen bewaren

Posted On november 14, 2017 at 9:58 pm by / Reacties uitgeschakeld voor Pootaardappelen bewaren

 

September – december

Onze pootaardappelen zijn vaak al in september gerooid, vervolgens gesorteerd en daarna in koelcellen opgeslagen.

 

December

Onze pootaardappelen komen eind december bij ons binnen, waar wij ze direct opslaan in koelcellen met daarbij een droogwand. Dat wil zeggen dat de pootaardappelen continu worden ‘drooggeblazen’. Dit om te voorkomen dat er natte plekken ontstaan.

 

Februari – april

Onze klanten ontvangen hun pootaardappelen vaak in de periode februari tot april. Telers met een kas willen hun pootaardappelen vaak al vroeg hebben om ze in de kas te poten. Onder zeil zijn ze dan beschermd tegen een eventuele nachtvorst.

In de volle grond wordt vaak pas half april gepoot. Dit is enigszins afhankelijk van het weer. Het valt dus aan te bevelen om uw pootaardappelen niet voor maart te kopen / laten bezorgen.

 

Bewaren pootaardappelen

Als u de pootaardappelen dan ergens in maart ontvangt kunt u ze het beste in kistjes op een niet te donkere en vorstvrije plaats te bewaren.

Om de oogst te vervroegen en zo de gevreesde aardappelziektes voor te blijven kunt u de pootaardappelen het beste laten voorkiemen. Doe dit door de pootaardappelen ca. 4 weken voor het poten in het licht op kamertemperatuur te brengen. Wacht met het poten tot de kiemen op de pootaardappelen paars zijn geworden. De kiemen zijn dan stevig genoeg, zodat ze niet bij het poten afbreken.